Soorten warmtepompen

 

  • Warmtepomp lucht/water (vooral voor vervanging en renovatie van bestaande installaties) : De opgenomen warmte van buiten wordt omgezet in warm water. De uitstoot van CO¬≤ wordt aanzienlijk gereduceerd en is ter plaatse gelijk aan 0. De onafhankelijkheid van olie en gas evenals de lage bedrijfskosten brengen steeds meer installatiebedrijven ertoe om lucht als warmtebron toe te passen.
warmtepomp-lucht-water
  • Warmtepomp grond/water (vooral voor verwarming van de woning) : Deze geothermische warmtepomp pompt een mengsel van antivries en water rond in een aardwarmtesonde of -collector. Bij kleinere percelen is de verticale aardwarmtesonde tot ongeveer 50 m diepte aangeraden. De aardwarmtecollector wordt horizontaal op een diepte van 1,5 m aangelegd.
warmtepomp-lucht-water
warmtepomp-verticaal

 

  • Warmtepomp water/water (grondwater wordt gebruikt als warmtebron) Grondwater heeft een hoger rendement. De warmtepompinstallatie kan monovalent werken en dat heeft een hoog rendement tot gevolg. Er moet wel op voorhand gecontroleerd worden of er op een geschikte diepte grondwater in voldoende hoeveelheid en kwaliteit aanwezig is.
images/warmtepomp-water-water